Már tárgyalnak Bosznia uniós társulásáról

2005.11.25. 17:01

Megkezdődtek a Bosznia-Hercegovina és az Európai Unió közötti társulási és stabilitási egyezményről szóló tárgyalások. Ez az első lépés a Bosznia reménybeli teljes jogú uniós tagsága felé vezető úton.

"Ez a nap új szakaszt jelent az EU és Bosznia közötti kapcsolatokban" - jelentette ki Szarajevóban Olli Rehn, az Európai Bizottság bővítési biztosa a hivatalos tárgyalások ünnepélyes megkezdése alkalmából. Az uniós tisztviselő kijelentette: a hivatalos tárgyalások megnyílása Bosznia sikerének bizonyítéka.

A balkáni háborúkat lezáró tíz évvel ezelőtti daytoni békekötés óta most először ünnepelünk szívből - jelentette ki Adnan Terzic boszniai kormányfő a szarajevói ceremónián. Az EU külügyminiszterei hétfőn adtak zöld jelzést a Bosznia-Hercegovinával folytatandó tárgyalások megkezdésére.

A társulási és stabilitási egyezmény célja, hogy előmozdítsa a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat, illetve közelítse az adott ország normáit az európai szabályozáshoz, mindenekelőtt a belső piac szabályaihoz.

Bosznia utolsóként létesített hivatalos kapcsolatot az EU-val az egykori jugoszláv tagköztársaságok közül: Szlovénia tavaly tagja lett a közösségnek, Horvátország októberben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat, Macedónia már befejezte a tárgyalásokat a társulási és stabilitási egyezmény megkötéséről, Szerbia-Montenegró pedig a múlt hónapban kezdte meg a társulási és stabilizációs tárgyalásokat Brüsszellel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK