Sok irakit megkínoznak, vagy megölnek a bagdadi belügyminisztériumi kihallgatások során - állítja a volt iraki kormányfő. Az ENSZ iraki megbízottja attól tart, hogy a felkelők folytonos támadásai és a fogolykínzások sokakat visszatartanak majd a decemberi parlamenti választásokon való részvételtől.

Ugyanazon a szinten van, ha nem rosszabb az emberi jogok helyzete Irakban, mint amikor Szaddám Huszein volt hatalmon - állította Ijád Allávi volt kormányfő a The Observer című brit hetilapnak nyilatkozva. "Titkosrendőrségről, titkos bunkerekről hallunk, ahol az embereket kihallgatják. Sarián (iszlám törvénykezésen) alapuló bíróságokat látunk, amelyek elítélik és kivégzik az embereket" - közölte.

Allávi, aki áprilisig vezette az átmeneti iraki kormányt, a vasárnapi számban megjelent interjúban konkrétan megnevezte az iraki belügyminisztériumot, mondván, hogy "sok irakit megkínoztak vagy megöltek a kihallgatások során". "Ugyanazt csinálják, amit Szaddám Huszein idejében, sőt rosszabbat" - jelentette ki a volt kormányfő.

Allávi két héttel azután nyilatkozott, hogy amerikai katonák titkos iraki börtönt fedeztek fel, amelyben 170, vizet, élelmet és orvosi ellátást nélkülöző foglyot találtak, akik között szunnita vallási személyiségek által közzétett fotókon olyanok is voltak, akiknek a testét égési sebek, véraláfutások és ütésnyomok borították.

Az ENSZ a decemberi választásokon való részvétel miatt aggódik

Asraf Kazi, az ENSZ-főtitkár iraki megbízottja szombaton Bagdadban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a felkelők folytonos támadásai és belügyminisztérium börtönében elkövetett fogolykínzás visszatarthatják az irakiakat a decemberi parlamenti választásokon való részvételtől.

Kazi felszólította a szavazásra jogosultakat, minél többen menjenek el szavazni a decemberi 15-i választáson, amelyen - most első ízben - a lakosság mintegy 20 százalékát kitevő szunniták is várhatóan nagy számban részt vesznek. Szombaton több szunnita vezető is a választáson való részvételre szólított fel.

A választás előtti feszültséget tovább növeli, hogy hétfőn folytatódik Szaddám Huszein megbuktatott diktátor pere. A védelem azt tervezi, hogy kéri a per hosszabb időre történő elnapolását. A per kezdete, október 19. óta két védőügyvédet gyilkoltak meg. Halíl al-Dulaimi, a védelem vezetője szombaton közölte: a múlt héten két merényletkísérletet élt túl.