Legalább ötven bányász meghalt, amikor sújtólégrobbanás történt egy északkelet-kínai bányában. A szerencsétlenség ugyanabban a térségben történt, ahol a napokban hatalmas mennyiségű benzol került egy folyóba.

Legalább ötvenegy bányász meghalt, százan eltűntek egy északkelet-kínai szénbányában bekövetkezett sújtólégrobbanásban. A szerencsétlenség Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartományban, a tartományi székhelytől, Harbintól (Harbin) 300 kilométerre keletre fekvő Csitajhóban (Qitajhe) Tungfeng (Dongfeng) szénbányájában történt vasárnap este.

A fejtésen 220 bányász dolgozott a sújtólégrobbanás időpontjában, hétfő reggelig 70 bányászt sikerült kimenteni. A Tungfeng (Dongfeng) szénbánya a Lungmej (Longmei) állami konszern tulajdonában van.

Hejlungcsiang tartományban rövid idő alatt ez a második katasztrófa. A tízmillió lakosú Harbinban öt napon át szünetelt a vízellátás, miután a városon átfolyó Szungari (Songhua) folyóba mintegy 100 tonnányi benzol, nitrobenzol és egyéb mérgező anyag került egy vegyi üzemben történt robbanás után.

Kínában hivatalos adatok szerint évente hatezren halnak meg bányaszerencsétlenségekben, de független becslések szerint ez a szám a húszezret is elérheti. A balesetek és szerencsétlenségek több mint 650 milliárd jüannak (80,5 milliárd dollár) megfelelő, a hazai össztermék 6 százalékát kitevő veszteséget okoznak évente a kínai gazdaságnak - írta az Új Kína hírügynökség a közbiztonsági minisztérium egyik magas rangú illetékesére hivatkozva.