Kanadában az elmúlt négy évben 55 ízben szálltak le a CIA iszlámista foglyokat szállító repülőgépei - állította hétfői számában a La Presse című kanadai napilap.

Az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének (CIA) öszesen 13 gépe fordult meg tíz különböző kanadai reptéren - írja a lap, amely állítólag megszerezte az érintett járatok jegyzékét. Eszerint a CIA-gépek közül nyolc a kubai Guantánamóból, az ottani amerikai támaszpontról érkezett, ahol több száz iszlámistát tartottak fogva a terrorizmus ellenes harc jegyében.

Más gépek Spanyolország, Nagy-Britannia, Portugália és Németország felé folytatták útjukat, végső úticéljuk azonban nem volt ismeretes - hangsúlyozta a La Presse. Az említett repülőgépek, amelyek a Human Rights Watch emberi jogi szervezet listáin is szerepelnek, a CIA fedő szervezeteinek tulajdonában állnak.

Az ügy pénteken heves vitát kavart a kanadai parlamentben is. Az ellenzéki konzervatív Québeci Blokk azzal vádolta a kisebbségi liberális kormányt, hogy leplezi a fogolyszállításokat, amelyek keretében a CIA-repülőgépek kanadai repülőtereken is leszállást hajtottak végre. Az ezzel kapcsolatos hírek már napokkal ezelőtt lábra kaptak az észak-amerikai országban, Paul Martin miniszterelnök kormánya azonban mindeddig cáfolta mindezt. A kormány végül elfogadta két, a médiában emlegetett repülőgép ügyének kivizsgálását.