Nyugati önfényezés döntheti el Koszovó sorsát

2005.11.28. 14:04

"Vörös és fekete itt, vörös és fekete ott. Nem akarom, hogy koszovóinak hívjanak, én albán vagyok" - vont párhuzamot egy pristinai fiatal a koszovóiak és az albánok sorsa között az induló függetlenségi tárgyalások kapcsán. "Ma még Koszovó albán lakosa vagyok, korábban Jugoszlávia albán lakosa voltam, de a jövőben Albánia albán lakosa leszek" - magyarázta egy másik, hogy mégis milyen érvek szólnak a tartomány kiválása mellett, ami azonban nem oldja meg a legfőbb problémát, az etnikai konfliktusokat. Erről árulkodnak a helyiek nyilatkozatai is.

"Mindent megkapnak a szerbek, amit akarnak. Többet, többet és többet akarnak, de már így is eleget kaptak" - utasította vissza egy mitrovicai albán a vádakat, miszerint Milosevic óta fordult a helyzet, és kegyetlenül bánnak a szerb kisebbséggel Koszovóban. A szerbek szerint azonban az még csak hagyján, hogy a legtöbb általuk lakott területen nincs áram- és vízellátás, már az utcára lépni sem biztonságos. "Tudod, én azon szerbek közé tartozom, akik hidat építettek az albánoknak. De két nap alatt minden remény, minden lelkesedés és minden lehetőség elszállt, hogy új életet kezdjenek az etnikai kisebbségek az új Koszovóban" - mesélte a brit Guardiannek egy szerb férfi, aki évek után tért haza Koszovóba Szerbiából, de megérkezése után szinte azonnal feldúlták és rágyújtották a házát.

Sokan tökéletesen megértik a helyzetet, és értetlenül állnak a sürgetett tárgyalások előtt. "Büszkék vagyunk, hogy hazatérhettünk, de azt nem mondhatnám, hogy örülünk is. A szomszédainknak még mindig nem találják valamelyik gyerekét. Tudjuk milyen nehéz számukra, hogy szóba álljanak velünk. Csak egyetlen dolgot nem akarunk, hogy gyűlöljenek minket" - mondta egy koszovói szerb. "Ha Hollandiában németül szólalsz meg, akkor senki nem fog neked válaszolni. Hát, mi meg még csak 6 éve fejeztük be a háborút" - erősítette meg egy másik, hogy a normális párbeszéd egyelőre esélytelen.

Nem akarnak újabb kudarcot

Fotó: EPA
Albán radikálisok tüntetnek a szerbekkel való tárgyalás ellen

"Ez a puzzle utolsó darabja. Mindenkinek elege van ezekből az átmeneti állapotokból. Senki nem akarja, hogy Koszovó egy elbukott állam legyen" - adott lehetséges magyarázatot Blerim Sala, az albán tárgyalóküldöttség szakértője arra a kérdésre, hogy miért olyan égető probléma Koszovó ügyének rendezése.

Sok koszovói albán pedig ennél is tovább megy, kifejezetten nem értik, hová ez a nagy igyekezet. "Miért kell kimondani hogy független, mikor gyakorlatilag már most is az" - értetlenkedett a Koha Ditore, a legnagyobb koszovói lap főszerkesztője a tárgyalások megkezdése kapcsán írt cikkében. A lap szerint a megegyezés nem is annyira Koszovó, mint inkább a balkáni politikába nagy hévvel beszálló nyugati hatalmak érdeke. "Nem vezetett sehová a 6 év, ez lenne az első komoly nyugati siker a balkáni konfliktusban" - írta.

Vuk Draskovic szerb külügyminiszter szerint Koszovó függetlenségének legnagyobb veszélye, hogy a térségben soha nem lesz nyugalom. "Veszélyes lenne a szerbek akarata és jogai ellenére függetlenné nyilvánítani, mert így szerbek generációi munkálkodnának a helyzet megváltoztatásán. A szerbek lennének Európa zsidói, akik Jeruzsálem felszabadításán ábrándoznak" - fogalmazta meg a szerb aggodalmakat.

Bár Draskovic nyilván hazabeszél, mégis lehet valami abban, amit mondott, ugyanis kollégája, Dimitrij Rupel szlovén külügyminiszter is hasonlóan látja a helyzetet. Mint mondta: "Úgy tűnik, mindenki aggódik Koszovó jövőjéért. Hogy többé-kevésbé vagy feltételesen független lesz, esetleg nemzetközi ellenőrzés alatt nyeri el a függetlenségét. De abba még senki nem gondolt bele igazán, mi történik majd Szerbiával."

Sáling Gergő

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK