Beköszöntött a tél a földrengés sújtotta Pakisztánban. Az országban 3,5 millió ember feje felett nincs fedél, miközben a hétvégén leesett az első hó. A hidegnek már két áldozata is van, ás sokan szenvednek komoly légzőszervi megbetegedésekben.

Leesett az első hó a földrengés sújtotta Kasmírban a hét végén, a téliesre fordult időjárásnak hétfőn már két halálos áldozata volt. Egy csecsemő tüdőgyulladásban halt meg, egy középkorú férfi pedig megfagyott. Ők a tél első áldozatai az októberi földrengés miatt fedél nélkül maradt 3,5 millió pakisztáni közül.

Az ENSZ humanitárius segélyeket koordináló hivatalát rendkívül aggasztja, hogy a pakisztáni hadsereg becslései szerint mintegy 300 ezer emberhez nem sikerült a mentőegységeknek eljutniuk. A ENSZ által vásárolt és raktározott félmillió sátor közül 165 ezer továbbra is elszállításra vár, az időjárási feltételek pedig napról napra rosszabbak.

Kályhákra és vaslemezekre szintén szükség van, mivel sok sátor nem téliesíthető. Az ENSZ eddig 216 millió dollárt, azaz a kért 550 millió dollárnyi sürgős segélynek csak a 39 százalékát kapta meg - közölte Elisabeth Byrs szóvivő. "A megfelelő menedék időbeni biztosításáért folyó versenyfutás még nincs elveszve, de a pénzhiány miatt több halálos áldozatra kell számítani, főként a legsérülékenyebbek, az idősek és a gyermekek körében" - mondta.

A 3 hónapos csecsemő tüdőgyulladásban halt meg, miután egy közeli völgyből a muzaffarábádi kórházba szállították, a férfi hétfőn hunyt el, egy nappal azután, hogy kihűléssel kórházba került. A körzetben több mint száz embert szállítottak kórházba kihűléssel és légzőszervi megbetegedésekkel. Már komoly a hideg beállta előtt több száz nő, gyermek és idős ember szenvedett különböző légzőszervi megbetegedésekben, hasmenésben, rühben, tetanuszban vagy más betegségekben a földrengés sújtotta térségben. A Muzaffarábád környéki hegyekben szombat este hullott le az első hó, az esőzés és a havazás hétfőn folytatódott.