Kiszabadult a nyolc elrabolt ember Irakban

2005.11.29. 19:59

Hat iráni és két iraki állampolgárt raboltak el ismeretlen fegyveresek Bagdadtól északra, majd előbb két iráni és egy iraki nő, később pedig a többi fogoly is sértetlenül kiszabadult - jelentette be kedden a tikríti amerikai-iraki katonai koordinációs központ, valamint az iráni állami televízió.

A zarándoklaton járó külföldiek egy kisbusszal utaztak, s az iraki fővárostól 70 kilométerre északra fekvő Balad közelében hétfő este fogták el őket fegyveresek. A támadók tüzet nyitottak a járműre, a sofőrt meg is sebesítették. A hat iráni zarándokot, köztük két asszonyt, valamint iraki idegenvezetőjüket és sofőrjüket a fegyveresek ismeretlen helyre hurcolták.

A katonai koordinációs központ közleménye szerint a három nőt kedden egy Balad közelében vezető országúton engedték szabadon elrablóik. Irán bagdadi nagykövetségén egy neve elhallgatását kérő illetékes közölte, hogy a baladi rendőrség megerősítette a túszok kiszabadulásának hírét. Néhány órával később a többiek, a férfi foglyok is kiszabadultak - jelentette az iráni televízió.

Balad nem messze fekszik Szamarrától, ahol jelentős síita mauzóleum található. Szaddám Huszein rendszerének bukása, 2003 óta rengeteg iráni utazik Irakba, hogy felkeresse a síita szent helyeket.

Az irániak elrablásával csaknem egy időben veszett nyoma Irakban egy német nőnek, két kanadai, egy amerikai és egy brit állampolgárnak. Hétfőn két indiai síita zarándok meghalt, három társuk pedig megsebesült, amikor támadás érte autóbuszukat Bagdad déli részén. A brit állampolgársággal is rendelkező indiai zarándokok haláláról a brit hatóságok számoltak be.