Bizalmatlansági indítványt fogadott el hétfő este a kanadai parlament Paul Martin kisebbségi liberális kormánya ellen, így előrehozott választásokat írnak ki az országban.

A Kanadai Liberális Párt alkotta kormány elleni bizalmatlansági indítványt 171 igen és 133 nem szavazattal fogadta el a képviselőház. Paul Martin a szavazás után közölte: kedden jelenti be a választások időpontját, miután találkozik Michaelle Jean főkormányzóval, az államfő, II. Erzsébet királynő képviselőjével, akitől kérni fogja a képviselőház feloszlatását. Az ellenzék vezetői a múlt héten nyújtottak be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen, miután Paul Martin elutasította azt a követelésüket, hogy januárban oszlassa fel a parlamentet és írjon ki előrehozott választásokat februárra.

A bizalmatlansági indítványt a 17 hónapja hivatalban lévő Martin-kormány ellen egy nagyszabású sikkasztási botrány váltotta ki, amelyben a liberális párt több vezetője is érintett volt, bár a vizsgálat Paul Martint minden vád alól tisztázta. Gomery bírónak a hónap elején közzétett jelentése fegyvert adott az ellenzék kezébe, amely kihasználta az alkalmat, hogy korrupcióval vádolja meg a kormánypártot, és hangoztassa: a kabinet "elvesztette a kormányzáshoz szükséges erkölcsi tekintélyt".

Jól értesült források szerint a választásokat várhatóan január 23-án tartják. A választásokig Paul Martin és kormánya hivatalban marad.