Örömünneppel fogadták a koszovói albánok azt a hírt, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) szerdán felmentette a vádak alól az egykori albán lázadóalakulat, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) két parancsnokát.

Az NT felmentette minden vádpont alól Isak Musliut és Fatmir Limajt, akik előkelő helyet foglaltak el az UCK hierarchiájában. A rangban alacsonyabb Haradin Bala 13 éves börtönbüntetést kapott. Mindnyájuk ellen az volt a vád, hogy meggyilkoltak, kegyetlenül bántalmaztak, kínoztak albán és szerb civileket 1998-ban a koszovói Lapusnik falu fogolytáborában.

A belgrádi média helyszíni beszámolói szerint az észak-koszovói Kosovka Mitrovica albánok lakta részében örömünnep tört ki a felmentő ítélet hallatán. A helybéli lakosság tűzijátékkal ünnepelte a törvényszéki döntést, puskaropogás hallatszott mindenhonnan, világító rakéták szelték át az égboltot és autószirénák búgásától volt hangos a város.

Az Ibar folyó által két entitásra osztott város északi, szerb negyedében nyugtalanságot keltett a folyó túloldalán eluralkodott hangulat. Az ibari híd északi hídfőjénél közel háromszáz szerb gyűlt össze arra az esetre, ha az ünneplő albánok féktelenségükben "átruccannának" hozzájuk. A rendőrség is erősítést küldött a hídhoz. Emlékezetes, hogy tavaly márciusban lángba borult az egész tartomány, miután az albánok átkeltek a szerb negyedbe három albán gyerek vízbe fulladása után.

Kosovka Mitrovicához hasonlóan ünnepeltek az albánok a tartomány több városában, a belgrádi média szerint petárdák durrogtak Pristinában, és ünnepeltek az albánok a székvárostól délre fekvő, jobbára szerbek lakta Ljipljanban is, ahol az egyik felmentett vádlott, Isak Musliu osztaga tevékenykedett az 1998-99-es koszovói válság idején.

Biztosra vehető, hogy Belgrádban nem fogják szó nélkül hagyni a hágai ítéletet. A B92 belgrádi rádió-televízió hágai tudósítója rámutat arra, hogy a per során az egyik tanú azt mondta, hogy látta a lapusniki fogolytáborban Limajt, amikor kivégeztek kilenc túszt. A tudósító megjegyzi, hogy a bíróságnak ez sem volt elegendő ahhoz, hogy legalább bűnrészesnek minősítse a lázadóparancsnokot.