Legkevesebb 26 foglyot külföldön titkos helyeken tart fogva az Egyesült Államok - állítja Human Rights Watch (HRW) nevű emberjogi szervezet.  A szervezet nyilvánosságra hozta a foglyok nevét is.

A Human Rights Watch (HRW) nevű emberjogi szervezet azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy legkevesebb 26 foglyot tartanak titkos helyeken külföldön fogva, többüket meg is kínozták. A HRW szerdán közzétett jelentése szerint a terrorcselekményekben való részvétellel gyanúsított embereket vádemelés nélkül tartják fogva. A szervezet a foglyok nevét is közölte.

A HRW szerint a titokban fogva tartottak között olyan nevek is vannak, mint a 2001. szeptember 11-i merényletekben való részvétellel gyanúsított Hálid Sejk Mohammed, az al-Kaida egyik vezetője. Az emberjogi szervezet szerint külföldön tartják fogva a szaúd-arábiai születésű palesztin Abu Zubajdát, terrorhálózat pénzügyi szervezője. A szervezet listáján szerepel az al-Kaida vezetőjének, Oszama bin Ladennek a környezetéhez tartozó líbiai Ibn as-Sejk al-Libi, illetve a Karacsiban 2002 szeptemberében elfogott jemeni Ramzi bin as-Siba, akit a 2001. szeptember 11-i terrorakciók egyik kitervelőjének tartanak.

"Bush elnök arról beszél, hogy a terroristákat bíróság elé állítják, de ezek közül a gyanúsítottak közül senki ellen sem indítottak eljárást" - közölte John Sifton, a Human Rights Watch egyik vezetője. Sifton szerint a Bush-kormányzat a gyanúsítottak törvénytelen módon tartja fogva és feltehetően meg is kínozták őket.