Közel ezer szerb középiskolás tüntetett szerdán a koszovói Gracanica mellett egyik iskolatársuk megsebesítése miatt, a tiltakozás kődobálással vegyült, amelyben hat albán megsebesült.

A középiskolások a Gracanica mellett Susica település iskolájának udvarában tiltakoztak amiatt, hogy előző nap ismeretlen támadók gépkocsiból rálőttek egyik iskolatársukra, aki karján könnyebben megsebesült. A tiltakozáson felolvastak egy levelet, amelyben az iskolások követelik a "terror" megszüntetését a szerb fiatalok ellen. A levelet továbbítják Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak, a koszovói ENSZ-kormányzat és a békefenntartó haderő elöljáróinak.

A belgrádi média szerint a tüntetés idejére a rendőrség fokozta jelenlétét a környékbeli iskoláknál, és lezárta Gracanicána a Pristinát Gnjilanével összekötő utat. A tiltakozás előtt ugyanis a szerb középiskolások kövekkel dobálták meg Gracanicában az arra elhaladó albán gépkocsikat, és megsebesítettek hat albánt.

A koszovói Szerb Nemzeti Tanács alelnöke, Rada Trajkovic szerint az iskolások a "valós helyzet ellen" emelték fel a szavukat, és a szabadságért, az élethez való jogért tiltakoztak, mert nem érnek véget az ellenük elkövetett etnikai színezetű bűntények és terrortámadások.

A szerb gyerekek ellen gyakoriak a támadások Koszovóban. Tavalyelőtt augusztusban albán szélsőségesek a fővárostól délre fekvő Gorazdevac falunál a Bistrica folyóban fürdőző szerb gyerekekre lőttek, kettőt közülük megöltek, négyüket megsebesítettek. Tavaly februárban a Pristina melletti Lipljanban két szerb fiatalt lőttek agyon gépkocsijukban, és négy hónapra rá a nyílt utcán, egy gyorsétkezde előtt tarkón lőttek egy szerb középiskolást.