Az Irakban elrabolt német régész, Susanne Osthoff édesanyja és testvére videoüzenetben kérte az emberrablókat Osthoff és sofőrjének szabadon bocsátására. A videóüzenetet az al-Dzsazíra is közvetítette.

A felhívásról német televíziós állomások számoltak be csütörtök este, jelentéseik szerint a videoüzenet az al-Dzsazíra pánarab televíziós csatornán is látható volt. "Legyenek könyörületesek és kegyesek a lányomhoz, engedjék őt és kísérőjét szabadon" - hangzott az édesanya felhívása. Osthoffot és sofőrjét Irak északnyugati vidékén rabolták el mindmáig ismeretlenek egy héttel ezelőtt. Osthoff személyében német először lett emberrablás áldozata Irakban.

A külügyminisztériumban válságstáb alakult. Frank-Walter Steinmeier, az új német külügyminiszter a nagy nyilvánosságnak úgy nyilatkozott, hogy még nem sikerült felvenni a kapcsolatot az emberrablókkal. Kapcsolatban állnak nem csak az iraki hatóságokkal, de a franciákkal és az olaszokkal is, akiknek vannak tapasztalataik iraki emberrablási ügyekben.

Forrás: EPA
Susanne Osthoff édesanyja

Az ARD televízióhoz eljutott egy rövid videofelvétel, amelyen három fegyveres között két bekötött szemű személy látható. Az ARD nem sugározta a felvételt, csak egy állóképet tett közzé abból. Az üzenet tartalmát Berlinben úgy foglalják össze, hogy az emberrablók a túszok életének fejében követelik: Németország állítsa le együttműködését Irakkal. Németország nem küldött katonákat az iraki háborúba, együttműködése a jelenlegi rendszerrel a politikai támogatáson túl jobbára arra korlátozódik, hogy rendőröket és katonatiszteket képez ki iraki területen kívül.

Angela Merkel, a német nagykoalíció kereszténydemokrata (CDU) kancellárja a parlament alsóházában (Bundestag) úgy nyilatkozott, hogy Németország nem hagyja magát zsarolni. Merkel váltságdíj fizetésének a lehetőségét is kizárta. Egyes szakértők a videofelvétel, illetve az állókép tanulmányozása közben bizonyos formai jegyek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a német hatóságoknak esetleg nem terroristákkal, hanem pusztán pénzt akaró banditákkal van dolguk.