Busht szidták a környezetvédők Kanadában

2005.12.04. 9:14

Több ezer környezetvédő tüntetett Kanadában a globális felmelegedés elleni fellépést sürgetve. A tüntetést a fővárosban zajló klímakonferencia alatt tartották, és a kanadai kormány több tagja is részt vett benne. A tömeg leginkább George W. Bush amerikai elnököt támadta.

Környezetvédők ezrei tüntettek Montrealban helyi idő szerint szombat este, felszólítva az Egyesült Államokat és több más országot arra, hogy vegyék ki részüket az általános felmelegedés elleni erőfeszítésekből. A tüntetésre a kanadai városban zajló nemzetközi klímakonferencia keretében került sor. A több ezres menetben ott volt a kanadai kormány több tagja, köztük Pierre Pettigrew külügy- és Stephane Dion környezetvédelmi miniszter is.

Sajátos módon a tüntetők ugyanakkor nem kímélték a kanadai kormányt sem, mondván, hogy keveset tesz a környezetvédelemért. A tiltakozás ugyanakkor elsősorban az Egyesült Államok ellen irányult, s személy szerint George W. Bush elnök állt a heves bírálatok középpontjában.

"George, nem vagy egyedül a földgolyón" - ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel vonultak a tüntetők, akik elítélték az amerikai kormányt, amiért  nem írta alá az üvegházhatású gázok kibocsátásának 2012-ig történő jelentős csökkentését előirányzó kiotói jegyzőkönyvet. A montreali klímakonferencia részvevői egyébként már a 2012 utáni időszak szükséges környezetvédelmi lépéseiről tárgyalnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK