Lemondott a Szaddám-per egyik bírája

2005.12.04. 18:54

Lemondott Szaddám Huszein perének egyik bírája. A tárgyalás hétfőn folytatódik, a volt iraki elnököt és hét társát ezúttal az észak-iraki Dudzsailban, 1982-ben elkövetett vérengzés miatt vonja felelősségre egy különleges törvényszék.

Lemondott Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor perének egyik bírája azután, hogy tudomására jutott, a vádlottak egyike részt vehetett testvére kivégzésében - jelentették be vasárnap iraki bírósági illetékesek. A volt iraki elnök és munkatársai ügyében eljáró különleges bíróság öt tagú, a kurd Rizgar Mohammed Amin irányítja a testületet. A többi bíró kilétét biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra, így most sem nevezték meg az illetékesek, hogy ki távozott a testületből. Csupán annyit közöltek, hogy az illető a múlt héten jelentette be döntését, és kicseréléséről a hétfőn folytatódó tárgyaláson gondoskodnak.

Bagdadban vasárnap hozták nyilvánosságra azt is, hogy szunnita felkelők összeesküvését fedte fel az iraki hírszerzés: az ellenállók rakétatámadást akartak elkövetni az ellen az épület ellen, ahol hétfőn folytatódik Szaddám Huszein pere. A magát 1920 Forradalmi Brigádoknak nevező csoport azt tervezte, hogy öt rakétát lő ki a bíróság épületére. A volt iraki elnököt és hét társát a mostani tárgyaláson az észak-iraki Dudzsailban elkövetett vérengzés miatt vonja felelősségre egy különleges törvényszék. 1982-ben a falu 143 síita lakosát mészárolták le, megtorlásul az elnöki gépkocsioszlopa elleni támadásért. Ha a vádlottakat bűnösnek találják, halálbüntetés vár rájuk

KAPCSOLÓDÓ CIKK