Szaddám tárgyalótermét akarták Irakban felrobbantani

2005.12.04. 15:06

Szunnita felkelők rakétatámadást terveztek Szaddám Huszein bírósági tárgyalása ellen - derítették ki az iraki hatóságok. Az ellenállók a bírósági tárgyalás épületét akarták felrobbantani hétfőn, amikor folytatódik a megbuktatott iraki elnök pere. További részleteket az iraki nemzetbiztonsági tanács nem közölt.

Forrás: EPA
Szaddám Huszein

Szunnita felkelők összeesküvését fedték fel az iraki hatóságok: az ellenállók rakétatámadást akartak elkövetni az ellen az épület ellen, ahol hétfőn folytatódik a megbuktatott iraki elnök, Szaddám Huszein bírósági tárgyalása - jelentette be az iraki nemzetbiztonsági tanács egyik tanácsadója.

Az illetékes által vasárnap kiadott közlemény szerint a magát 1920 Forradalmi Brigádoknak nevező csoport azt tervezte, hogy öt rakétát lő ki a bíróság épületére. Az iraki hírszerzés fedte fel az összeesküvést - tudatta a közlemény bármiféle részlet ismertetése nélkül.

A volt iraki elnököt és hét társát a mostani tárgyaláson az észak-iraki Dudzsailban elkövetett vérengzés miatt vonja felelősségre egy különleges törvényszék. 1982-ben a falu 143 síita lakosát mészárolták le, megtorlásul az elnöki gépkocsioszlopa elleni támadásért. Ha a vádlottakat bűnösnek találják, halálbüntetés vár rájuk.

KAPCSOLÓDÓ CIKK