Újra megjelent a madárinfluenza Romániában

2005.12.04. 10:00

Másodszor bukkantak madárinfluenza-vírusra a Duna-deltán kívül Romániában. A kór az egyik délkeleti megyében jelent meg, ahol egy azonnal falut karantén alá helyeztek, és elkezdték a szárnyasok irtását. A falu a szomszédja annak a településnek, ahol november végén először találtak rá a H5 vírusra a Duna-deltán kívül.

Másodízben fedezték fel a madárinfluenza vírusát Romániában, a Duna deltáján kívüli területen - közölték szombat este a bukaresti egészségügyi hatóságok. A hivatalos közlés szerint ezúttal az ország délkeleti részén fekvő Braila megyében, Ciocile településen észlelték szombaton a madárinfluenza H5 vírusát. A helyi hatóságok megerősítették, hogy a települést azonnal zárlat alá vették, s haladéktalanul megkezdődött a szárnyasok elpusztítása, ami vasárnap is folytatódik.

Ciocile Scarlatesti település szomszédságában fekszik, ahol november utolsó hetében először észlelték a fertőző vírust Duna-deltán kívüli területen. A televízió híradása szerint nyolc baromfin bukkantak az influenza H5 vírusára. Scarlatestiben a vírus jelenlétének észlelésekor 15 ezer háziszárnyast pusztítottak el.

Szeptember óta immár a tizenegyedik romániai teleülésen bukkantak madárinfluemza-vírusra, túlnyomó többségben Duna-deltai településeken. Románia volt az első európai ország, ahol madárinfluenzás esetet észleltek.

A hétvégén szükségállapotot vezettek be az ukrajnai Krím-félsziget néhány településén is, hogy megelőzzék a madárinfluenza tömeges elterjedését. Öt falu lakóit karanténba helyezték és az érintett régióban az összes szárnyast elégetik. Ukrajnában szombaton jelentették be, hogy a Krím-félszigeten megjelent a madárinfluenza erősen fertőző H5-ös vírustörzse.

MTI / [origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK