A lengyel elnök megkegyelmezett egy kettős gyilkosnak

2005.12.05. 20:19

Aleksander Kwasniewski távozó lengyel elnök kegyelemben részesítette azt az üzletembert, akit tíz évvel ezelőtt kettős gyilkosságért ítélt el a bíróság - jelentették be hétfőn Varsóban.

A gyilkosságok 1994-ben történtek, a rendőrség a két áldozat lefejezett és meztelen holttestére a Visztula folyóban talált rá, Varsótól délre. Mint később kiderült, az akkor fiatal vállalkozó, Slawomir Sikora bűntársként közreműködött a két gengszter megölésében; kétségbeesésében tette ezt, mert a bűnözők zsarolták őt és üzleti partnereit. Sikora öt nappal a holttestek - egy gengszter és testőre - megtalálása után feladta magát a hatóságoknál.

A lengyel társadalom a gyilkosság ellenére rokonszenvet érzett Sikora iránt, aki közvélekedés szerint ellenállt a kegyetlen zsarolásnak. A diákság és az értelmiség kedvence lett, politikai beállítottságtól függetlenül. 2005 februárjában 31 ezer internetező fordult Kwasniewskihez, kérve, hogy részesítse kegyelemben Sikorát.

A férfit 25 év börtönre ítélték, ebből 10 évet töltött le. Történetét az 1999-ben készült, Az adósság címet viselő nagy sikerű lengyel krimiben is feldolgozták.

A hivatalából december 23-án távozó Kwasniewski elnök által kiadott közlemény szerint Sikora már elég büntetésben részesült, s ezért törlik el büntetésének hátralévő részét. A jelenlegi elnök lépésével az őt hivatalában követő Lech Kaczynski is egyetért.

Rossz nyelvek szerint ugyanakkor Kwasniewski a Sikorának adott kegyelemmel egy másik kegyelmi ügyről akarja elterelni a figyelmet. Az elnök ugyanis a múlt héten kegyelmi kérvényt terjesztett elő Zbigniew Sobotka volt belügyminiszter-helyettes számára, akit az év elején 3 és fél évi börtönbüntetésre ítéltek, amiért két baloldali képviselővel együtt várható letartóztatásukról informált egy bűnszövetkezethez való tartozással gyanúsított vidéki önkormányzati tisztviselőket. A starachowicei botrány néven elhíresült eset hozzájárult az előző parlamenti ciklusban kormányzó baloldal bukásához.