Meghalt a börtönben Szaddám egyik volt bizalmasa

2005.12.05. 21:21

Meghalt az amerikai hadsereg egyik iraki börtönében Mohammed Hamza az-Zubaidi volt iraki miniszterelnök, Szaddám Huszein megbuktatott elnök egykori közeli munkatársa - közölte hétfőn a bagdadi amerikai katonai parancsnokság. Amerikai közlemény szerint a férfi szívrohamban hunyt el.

A amerikai hadsereg szombaton Bagdadban már kiadott egy közleményt, amelyben bejelentette, hogy a 344. hadtest kórházának ügyeletes orvosa december 2-án 7 óra 30 perckor megállapította egy 67 éves férfi fogoly halálát.

Az elhunyt fogoly személyazonossága véletlenül derült ki a Szaddám Huszein és vádlott-társai ellen folyó perben, miután a megbuktatott diktátor egyik féltestvére, a rákkal küzdő Barzan at-Tikríti Zubaidi halálára hivatkozva azt mondta, hogy nem célszerű igénybe venni az amerikai katonai kórházak szolgáltatásait. Az amerikai hadsereg ezután erősítette meg a halálhírt.

Guy Rudisill alezredes, az iraki foglyokat ellátó kórházi osztály szóvivője azt közölte, hogy Zubaidi "természetes halállal" halt meg, miután fájdalmat érzett a mellkasában. Valamennyi fogoly, bármilyen legyen is a rangja, az amerikai katonákkal azonos ellátásban részesül - hangoztatta a szóvivő.

Az amerikai hadsereg egy másik bagdadi szóvivője, Barry Johnson alezredes úgy nyilatkozott, hogy a volt iraki kormányfő szívrohamban hunyt el egy amerikai katonai kórházban.

A síita Mohammed Hamza az-Zubaidi, a Forradalmi Parancsnokság Tanácsának egykori tagja a 9. (a pikk dáma) volt az amerikaiak által legkeresettebb irakiak listáján. Nevét többek között az 1991-es öbölháború után Dél-Irakban kitört síita felkelés leverésével hozták összefüggésbe.

Zubaidi földi maradványait a boncolás után átadják hozzátartozóinak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK