Fölényesen győzött az Egységes Oroszország Moszkvában

2005.12.05. 7:22

A Kreml-hű monopolpárt, az Egységes Oroszország fölényes győzelmet aratott a moszkvai regionális parlamenti választásokon. Rajta kívül csak a kommunisták és a liberálisok kerülnek be az orosz főváros törvényhozásába.

A Kreml-hű monopolpárt, az Egységes Oroszország győzött a moszkvai regionális parlamenti választásokon. A választási bizottság hétfő reggel, a szavazókörök több mint 95 százalékából beérkezett eredmények összesítése alapján jelezte: az Egységes Oroszország  47, a kommunista párt 17, s a két kis liberális párt szövetsége, a Jabloko - Egyesült Demokraták pedig 11 százalékot kapott a listás versenyben.

A jobboldali nacionalista Liberális Demokrata Párt (LDPR) nem érte el a tíz százalékos bekerülési küszöböt, ahogyan a többi négy részt vevő párt sem.

Így az Egységes Oroszország 13 listás mandátumra tett szert a külön szövetségi régiót alkotó tízmilliós Moszkva parlamentjében megszerezhető 20 közül, s jelöltjei egyúttal nyerésre álltak a 15 egyéni szavazókör szinte mindegyikében. A Vlagyimir Putyin elnökhöz hű monopolpárt összesen 27 moszkvai dumahelyet seperhet be a 35 közül, míg a kommunista párt ötöt, a Jabloko-koalíció pedig hármat kaphat.

A részvételi arány 34 százalék körül alakult, de a választás érvényességéhez 20 százalék is elég volt. Az Egységes Oroszország győzelmi arányából a legtöbbet a Haza (Rogyina) párt csíphetett volna le a közvélemény-kutatások szerint, ha a legfelsőbb bíróság nem zárta volna ki a választásról, miután fajgyűlölet keltésére alkalmasnak ítélte egy választási
propaganda-klipjét.

A Haza választói szemlátomást zömmel a kommunista pártra szavaztak, vagy elnökükre, Dmitrij Rogozinra hallgatva pártjuk kihúzott neve mellé tették a keresztet, az érvénytelen szavazatok számát szaporítva. Az LDPR, amely a Hazát - Rogozin szerint a Kreml politikai megrendelésére - feljelentette, nem profitált annak kizárásából.

Az Egységes Oroszország főleg listavezetője, Jurij Luzskov polgármester népszerűségére alapozta kampányát. A Kreml a háttérben már Luzskov 2007-es felváltását készíti elő egy neki készségesebben engedelmeskedő politikussal. Putyin máris elküldte Moszkvából Luzskov több helyettesét, regionális kormányzóknak nevezve ki őket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK