Mind a koszovói, mind a montenegrói rendezésre lehet olyan megoldást találni, amellyel részben mindenki elégedett lesz - hangoztatta hétfőn Belgrádban Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Solana ismételten arra figyelmeztetett, hogy Szerbia-Montenegró európai jövője a hágai Nemzetközi Törvényszékkel (NT) való együttműködésen múlik.

A főképviselő Svetozar Marovic szerbia-montenegrói államfővel folytatott megbeszélése után hívta fel a belgrádi vezetők figyelmét arra, hogy az EU kötelességének tekintette a stabilizációs és társulási tárgyalások megkezdését, de a siker érdekében Belgrádnak komolyan együtt kell működni Hágával. A főképviselő felszólította az érintetteket, hogy Koszovó jogállásának meghatározásakor és a montenegrói népszavazás lebonyolításakor mindent tegyenek meg a legjobb megoldás megtalálása érdekében.

"Én meg szavatolom azt, hogy az EU olyan megoldást fog keresni, amellyel a végén mindenki elégedett lesz... Lehet olyan megoldást találni, amelynek révén részben mindenki megvalósítja saját álmát, és e látomás legfontosabb része az, hogy mindenki megvalósítsa a közös célt, az EU-hoz való csatlakozást" - jelentette ki Solana, elégedettséget fejezve ki amiatt, hogy a podgoricai vezetés a referendum kiírásával kész megvárni a velencei bizottság állásfoglalását, amely december közepére várható.

A brüsszeli politikus Belgrádban külön tárgyalt a montenegrói és külön a szerbiai politikai vezetőkkel, kedden pedig Pristinában folytatja tárgyalásait.