Szaddám közbekiabálva éltette Irakot a tárgyalásán

2005.12.05. 11:23

Kivonultak Szaddám Huszein bukott iraki diktátor tárgyalásáról a védők, mert a tárgyalást vezető bíró nem adott nekik lehetőséget arra, hogy panaszt emeljenek a bíróság legitimitása és a védelem tagjainak nyújtott, elégtelen biztonsági intézkedések miatt. Szaddám a kialakult szóváltás közben felpattant helyéről és azt kiabálta: "Éljen soká az arab állam".

Kivonultak a bagdadi tárgyalóteremből hétfőn Szaddám Huszein védői, miután a volt iraki diktátor perének vezető bírája nem volt hajlandó helyt adni tiltakozásuknak. Az al-Irakíja tv-csatorna szerint Szaddám Huszein fő védője, Halíl Dulaimi a tárgyalás kezdetekor rögtön megkérdőjelezte a bíróság törvényes voltát. A védők csapatában részt vevő Ramsey Clark volt amerikai igazságügy-miniszter és Nadzsíb Nuaimi volt katari igazságügy-miniszter egy írásos nyilatkozatot akartak felolvasni, amelyben kétségbe vonják a törvényszék legitimitását, és panaszt emelnek a védelem tagjainak nyújtott biztonsági intézkedések hiányosságai miatt.

Clark mindössze két percet kért, Rizkar Mohammed Amín, a különleges törvényszék elnöke azonban ragaszkodott hozzá, hogy beadványukat írásban tegyék meg, és nem adott nekik szót, arra hivatkozva, hogy erre csak a fő védő jogosult. Nuaimi szerint jogsértő az ügyvédek kéréseinek megtagadása, ezért követelte, hogy a törvényszék előbb saját legitimitásának kérdését vizsgálja meg. Ezt követően a védők testületileg kivonultak a tárgyalóteremből. A szóváltás közben Szaddám Huszein is felállt és kijelentette: a bíróságot az amerikai megszállók nevezték ki, az ő törvényüket hajtja végre. "Éljen soká az arab állam!" - kiáltotta a bukott diktátor, de sem ő, sem pedig szintén vádlott féltestvére, Barzán at-Tikríti nem kapott szót. Amikor a bíró figyelmeztette az ügyvédeket, hogy kivonulásuk esetén a törvényszék új védőket rendel ki, Szaddám Huszein közölte: "Elutasítom a bíróság által kinevezett ügyvédeket."

Hétfő reggel Tikrítben, Szaddám Huszein szülővárosában a volt diktátor néhány tucatnyi híve tüntetett a város központjában. Hasonló megmozdulások voltak a per első két tárgyalási napján, október 19-én és november 28-án is. Ugyancsak Szaddám mellett tüntettek a Tikrít közelében lévő ad-Dúr faluban, a megdöntött rendszer második számú vezetőjének, Izzat Ibrahím ad-Dúrinak a szülőhelyén, és a volt elnök azonnali szabadon bocsátását követelték. Ugyanakkor Bagdadban, a nagy erőkkel védett zöld zóna falainál, amelyek mögött a tárgyalást tartják, az összegyűltek Szaddám Huszein kivégzését követelték. A tüntetők között többen is voltak, akiknek hozzátartozóit a bukott rezsim idején végezték ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK