Szaddám emberhúsdarálójáról beszélt egy tanú

2005.12.05. 18:47

A Szaddám Huszein uralma alatt elkövetett borzalmakról, többek között emberihús-darálóról számolt be a nyilvánosság előtt személyazonosságát vállaló első tanú, akit a volt iraki diktátor ellen folyó perben hallgattak meg hétfőn.

A vádirat szerint 1982-ben egy Huszein elleni elvetélt merényletkísérlet után a diktátor pribékjei a Bagdadtól 60 kilométernyire északra fekvő Dudzsail falu 600 síita lakóját hurcolták az iraki titkosszolgálat egyik bagdadi börtönébe. Száznegyvenhárman sohasem tértek vissza. Az ügyészek azt igyekeznek bizonyítani, hogy Szaddám Huszein rendelte el a dudzsailiak elhurcolását, megkínzását és megölését bosszúból a faluban ellene megkísérelt merényletért.

Az első személy, aki a korábbi tanúkkal szemben nem függöny mögül válaszolt a bíróság kérdéseire, a Dudzsailból származó, 38 éves Ahmed Hasszán, a síita Iszlám Dava Párt egyik ismert tagja. Elmondta, hogy a támadás után családjával együtt elfogták és vallatták. Őt az iraki hírszerzés bagdadi főhadiszállására szállították, amelyet akkoriban Barazan Ibrahim at-Tikríti, Szaddám Huszein féltestvére irányított, aki egyike a mostani per emberiesség elleni bűntettekkel vádolt nyolc vádlottjának.

Ahmed Hasszán könnyeivel küszködve felidézte: fogva tartása idején egy szobában emberihús-darálót látott, amelyből vér folyt és alatta emberi hajszálak hevertek. Testvérét elektrosokkal vallatták 77 éves apjuk szeme láttára. A foglyok közül egy embert lábon lőttek, másoknak karját és lábát törték. Testvérével együtt négy évig voltak börtönben, néhány lépésre egymástól, de sohasem láthatták egymást.

A tanú meghallgatását követően Szaddám Huszein kapott szót, aki elmondta: tudatában van annak, hogy vádlott-társaival együtt ki is végezhetik, de nem fél a haláltól. A kivégzés manapság olcsóbb Irakban, mint egy pár cipő. Ennek a pernek a közvélemény szempontjából van jelentősége - tette hozzá. A volt iraki diktátor végezetül azt kérte a bíróságtól, hogy független orvos szakértők vizsgálják meg a tanút.

A bíróság a pert szerdáig elnapolta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK