A CIA novemberben zárta be titkos európai börtöneit

2005.12.06. 6:33
Az ABC televízió értesülései szerint a CIA csak a múlt hónapban, novemberben zárta be titkos európai börtöneit, miután a sajtóban napvilágot láttak a börtönök létezésével kapcsolatos hírek. Az Egyesült Államok mindeddig hivatalosan nem erősítette meg, de nem is cáfolta a szóban forgó titkos börtönök létezését.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) csak a múlt hónapban, azaz novemberben zárta be titkos európai börtöneit az ABC televízió hétfői jelentése szerint. Az ügynökség ma is aktív és korábbi tagjaira hivatkozva az amerikai televízió arról számolt be, hogy a CIA azután szánta el magát erre a lépésre, hogy a sajtóban napvilágot láttak a titkos terrorista börtönök létezésével kapcsolatos értesülések.

CIA-köröket idézve a televíziós csatorna arról tudósított, hogy ezek után tizenegy hírhedt al-Kaida-terroristát Kelet-Európából "egy, valahol Afrikában lévő CIA-létesítménybe" szállítottak át. Az ABC szerint a Központi Hírszerző Ügynökség nem volt hajlandó állást foglalni a szóban forgó értesülésekkel  kapcsolatban.
   
Az Egyesült Államok mindeddig hivatalosan nem erősítette meg, de nem is cáfolta a szóban forgó titkos börtönök létezését. Mindez, illetve ezzel összefüggésben az állítólagos CIA-repülőgépjáratok ügye az egyik központi téma lesz Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kedden Berlinben kezdődő tárgyalásain, továbbá Rice európai körútjának további állomásain.

KAPCSOLÓDÓ CIKK