A CIA megtévesztette az olasz titkosszolgálatot

2005.12.06. 18:38

A bolondját járatta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a Milánóból 2003 elején elrabolt Abu Omar hollétének ügyében az olasz hatóságokkal, amelyeket a The Washington Post keddi száma szerint több mint egy éven át traktált olyan megtévesztő információkkal, hogy a szélsőséges muzulmán prédikátor a Balkánra menekült.

Az egyiptomi Oszama Musztafa Haszant, a milánói mecset Abu Omarnak is nevezett imámját 2003. február 17-én rabolták el az észak-itáliai városból. A CIA márciusban úgy tájékoztatta az olasz nyomozókat, hogy megbízható forrásból származó értesülésük szerint Abu Omar a Balkán térségébe menekült, és ismeretlen helyen bujkál. A The Washington Post szerint a CIA az olasz nyomozókat tévútra terelte a szándékos hazugsággal, és több mint egy év után derült csak ki, hogy lóvá tették őket.

Abu Omart a CIA még az elrablás napján az avianói amerikai légi támaszpontról Egyiptomba vitte, ahol a kihallgatását végezték. Az illetőt jelenleg házi fogságban őrzik Egyiptomban. A The Washington Post egyebek között hivatalos olasz dokumentumok és az ügyben illetékes nyomozókkal folytatott beszélgetések alapján számolt be az ügyről.

A lap idézi Armando Spataro milánói államügyészt, aki az olasz szuverenitás és az emberi jogok ellen elkövetett bűnténynek nevezte a CIA akcióját, amely szavai szerint ráadásul súlyos károkat okozott a terrorizmus elleni erőfeszítéseknek Olaszországban és Európában is.

A milánói ügyészség idén június óta eddig összesen 22 olyan személy ellen adott ki letartóztatási parancsot, akik valamilyen módon közreműködtek Oszama Musztafa Haszan elrablásában, amelynek a műveletét az amerikai nagykövetségen hangolták össze.

Roberto Castelli olasz igazságügyi miniszter eddig nem járult hozzá ahhoz, hogy a körözött CIA-ügynökök kiadását kérjék az Egyesült Államoktól.