Alábbhagyott a madárinfluenza terjedése Vietnamban. Szakemberek szerint ha a helyzet december végéig tovább javul, csökken a fertőzött területek száma, akkor februárra megfékezhető lesz a járvány.

Forrás: MTI

Alábbhagyott valamelyest a madárinfluenza terjedése Vietnamban - vélik egészségügyi szakértők. Az ország 64 tartománya közül 22-ben terjedt el a H5N1-es vírustörzs ez év októbere óta. Hét tartományban azonban három hete egyetlen fertőzésgócot sem észleltek. 

Hoang Van Nam, a vietnami mezőgazdasági minisztérium állategészségügyi hivatalának igazgatóhelyettese szerint a helyzet láthatóan javult az elmúlt hetekben. Védekezési politikájuknak két alappillére van: oltani és megfigyelni. A tisztviselő úgy vélte, hogy amennyiben a helyzet december végéig tovább javul, csökken a fertőzött területek száma, akkor februárra megfékezhető lesz a járvány.
   
A délkelet-ázsiai országban közel 2,2 millió baromfi pusztult el, illetve került levágásra. A H5N1 vírus Vietnamban 93 embert fertőzött meg, 42 megbetegedés végződött halállal.