Carla del Ponte szerint Szerbia nem működik együtt a hágai Nemzetközi Törvényszékkel, ezért a főügyész arra figyelmeztette csütörtökön Belgrádot, hogy reá nézve kedvezőtlen lesz az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztendő jelentése, hacsak egy héten belül nem történik előrehaladás ilyen téren.

"Belgrád nem működik együtt velünk... Az itteni illetékeseknek tisztában kell lenniük azzal, hogy nem kerülhetik meg kötelezettségük teljesítését. Nem lesz pozitív az értékelésem a jövő héten az ENSZ BT előtt, mivel sok nehézségünk van az együttműködésben" - idézte a belgrádi média a hágai főügyészt, aki szerint a jelentés kedvező is lehet, ha Belgrád addig - december 15-ig - haladást ér el a Hágával való együttműködés terén.

Carla del Ponte felhívta a figyelmet arra, hogy megállapítása nem csak arra vonatkozik, hogy a hatóságok nem fogják el a szökevényeket, hanem arra is, hogy az NT nem kapott meg Belgrádtól minden szükséges dokumentumot. "Ez elfogadhatatlan, és erről tájékoztatni fogom az ENSZ BT-t" - szögezte le

A Vojislav Kostunica szerb miniszterelnökkel tartott közös belgrádi sajtótájékoztatóján a hágai főügyész felszólította Belgrádot, hogy "horvát mintára" működjék együtt Hágával. Rámutatott arra, hogy Ante Gotovina horvát vádlott tábornok letartóztatása a Kanári-szigeteken a horvát hatóságokkal folytatott "szoros és teljes" együttműködés gyümölcse. Éppen ezért mondta azt szeptemberi beszámolójában, hogy Zágráb immár maradéktalanul együttműködik Hágával. A főügyész emlékeztetett arra, hogy előtte két alkalommal is elmarasztalta Horvátországot, és Zágráb gyakorlatilag emiatt nem kezdhette meg tavasszal a csatlakozási tárgyalásait az EU-val.

A szerbiai politikusok tartanak attól, hogy amennyiben Carla del Ponte december 15-én kedvezőtlen jelentést tesz a BT-nek, Brüsszel akár felfüggesztheti az épphogy megkezdődött társulási tárgyalásokat, vagy komoly figyelmeztetésben részesítheti Belgrádot.