Nem újítja meg a tűzszünetet Izraellel a Hamász radikális palesztin szervezet, miután a szóban kötött izraeli-palesztin fegyvernyugvási megállapodás az év végén lejár - jelentette be pénteken Damaszkusz közelében Háled Mesal, a Hamász politikai vezetője.

November 3-án Mahmúd Zahar, a Hamász egyik vezéralakja már jelezte, hogy a palesztin mozgalom nem szándékszik meghosszabbítani a tűzszünetet, ha Izrael továbbra is folytatja támadásait, és nem engedi szabadon a bebörtönzött palesztinok ezreit.

"Mindaddig nem kötünk új tűzszünetet, amíg népünket bekerítve tartják és készülünk az új konfrontációra" - szögezte le Mesal a szíriai fővárostól tíz kilométerre lévő jarmuki palesztin menekülttáborban.

Musir al-Maszri, a radikális csoport gázai szóvivője a bejelentésre reagálva úgy fogalmazott, hogy az egyezség még érvényes. "A Hamász megerősíti, hogy jelenleg fegyvernyugvás van, és ez nemzeti konszenzus. Ez a szervezet hivatalos és végleges döntése, illetve állásfoglalása" - szögezte le Maszri.

Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök a februárban Sarm es-Sejkben megrendezett izraeli-palesztin csúcson szóban állapodott meg az erőszakos cselekmények kölcsönös szüneteltetéséről, de megállapodásukat nem foglalták írásba.