A titkos CIA-börtönök központja Lengyelországban volt, Románia pedig tranzitszerepet vállalt a gyanús személyek ilyen börtönökbe szállításában. Ezt a Human Rights Watch emberi jogi szervezet egyik vezetője állította egy lengyel lapban péntenek. Marc Garlasco szerint bizonyítékaik is vannak, de ezeket még nem hozzák nyilvánosságra. Garlasco azt mondta, hogy az európai repülőtereken számos alkalommal leszállt CIA-gépek érdekes módon jelentéktelen lengyelországi reptereken is landoltak.

A terroristák kihallgatására külföldön létesített titkos CIA-börtönök központja Lengyelországban volt, míg Románia inkább a terroristagyanús személyek szállításában vállalt tranzitszerepet - jelentette ki a Gazeta Wyborcza című varsói lap pénteki számában megjelent nyilatkozatában Marc Garlasco, a New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) emberjogi szervezet egyik vezetője.

Az amerikai védelmi minisztérium egykori munkatársa, a HRW legfőbb katonai szakértője nyilatkozatával teljes mértékben ellentmondott az ügyben elhangzott hivatalos lengyel cáfolatnak - mutatnak rá megfigyelők. Garlasco szerint bizonyítékok állnak a HRW rendelkezésére a lengyelországi titkos CIA-táborok létezéséről, de ezeket még túl korai lenne felfedni.

A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai Központ Hírszerző Ügynökség rejtélyes fegyencjáratainak százai szálltak le Európában. Az még csak rendjén való, hogy CIA-gépek a németországi Rammsteinben vagy a hollandiai Amszterdamban landolnak, de ezeknek a légi járatoknak a megjelenése jelentéktelen, gyér forgalmú és különösebb berendezés nélküli lengyelországi repülőtereken egy kissé furcsa - vélte. Lehetetlen, hogy ezek a leszállások nem jutottak a lengyel politikai vezetés tudomására - mondta Garlasco, aki szerint körülbelül száz érintett személy egynegyedét szállították Lengyelországba, a fegyencjáratok fő tranzitállomásai pedig Romániában voltak.

Garlasco szerint Lengyelországban két titkos tábort létesítettek, de miután a múlt hónapban a The Washington Post felfedte, hogy kelet-európai államokat is bevontak a CIA-műveletbe, ezeket bezárták.

Aleksander Kwasniewski, a hivatalából nemrégiben távozott lengyel elnök kereken cáfolta, hogy országának köze lett volna a kihallgatásokhoz. Stefan Meller jelenlegi külügyminiszter a varsói tömegtájékoztatási eszközök beszámolói szerint ugyancsak bizonyos abban, hogy a CIA nem használta fel Lengyelországot ilyen műveletekhez. Meller ezt azután jelentette ki, hogy Brüsszelben tárgyalt Condoleezza Rice-szal, az amerikai diplomácia irányítójával, aki európai kollégái előtt adott magyarázatot a titkos táborok létével kapcsolatos vitákra.