Elraboltak egy cseh katolikus hittérítőt Haiti szigetén. Szabadon bocsátásáért az emberrablók 50 ezer dollárt követelnek - közölte pénteken a cseh közszolgálati televízió.

A 34 éves Roman Musil több mint három éve dolgozik Haitin egy katolikus misszióban. A hittérítőt szerdán a főváros Port-au-Prince közelében rabolták el ismeretlen fegyveresek. A katolikus egyház képviselői már tárgyalnak velük, de egyelőre eredménytelenül.

"Szerzetesrendünk képviselői szerint nem politikai esetről, hanem bűncselekményről, pénzszerzésről van szó. Egy kisebb összeget már átadtunk az emberrablók képviselőjének, de az nem hozott eredményt" - mondta a televíziónak Martin Sedlon szerzetes.

A nemzetközi sajtó szerint Haitin igen gyakori az emberrablás, s az idén is mintegy 1000 személyt raboltak el. A váltságdíj kifizetése után azonban általában szabadon engedik az elrabolt személyeket.

Haiti a nyugati félteke legszegényebb országa. Jean-Bertrand Aristide volt államfő külföldre menekülése - 2004 februárja - óta az országban zűrzavar uralkodik. Elnökválasztást a jövő év januárjában tartanak.