A horvát államfő szerint a hágai Nemzetközi Törvényszék által háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina horvát tábornok elfogása után a nemzetközi közösségnek és az illetékes európai testületeknek a lehető legnagyobb nyomást kell gyakorolniuk Szerbia-Montenegróra Radovan Karadzic és Ratko Mladic boszniai szerb háborús bűnösök kiadása végett.

Stipe Mesic pénteki rádiónyilatkozata szerint Karadzic és Mladic, "a két legelvetemültebb háborús bűnös szabadon mozog" Szerbiában vagy Bosznia-Hercegovina Szerbiával határos térségében.

Gotovina elfogását kommentálva Mesic úgy vélekedett a horvát közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában, hogy a nyugalmazott horvát tábornok hibát követett el, amikor figyelmen kívül hagyta a zágrábi hatóságok ajánlását, amely szerint önként fel kellett volna adnia magát a hágai törvényszéken, előzőleg feltételként szabva, hogy szabadlábon védekezhessen perében.

Forrás: MTI
Hamarosan Hágába szállítják a volt tábornokot

"Így most sokkal nehezebb lesz megszervezni a védelmét, s rá hárul a feladat, hogy megvédje a törvényszék előtt saját becsületét és a horvát hadsereg becsületét" - mondta Mesic.

A horvát állam, amely nemzetközi kötelezettséget vállalt a hágai törvényszékkel való együttműködésre, csak annyit tehet érte, hogy biztosítja számára a védelméhez szükséges összes dokumentumot - hangsúlyozta a horvát államfő.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy horvát illetékesek valóban együttműködtek-e Gotovina elfogásában a spanyol hatóságokkal, amint Carla del Ponte hágai főügyész állította az előző napon, Mesic kijelentette: "teljes mértékben érthető, hogy a horvát ügynökségek együttműködnek más hírszerző szolgálatokkal".

A horvát államfő értelmetlennek nevezte nyilatkozatában a Gotovina őrizetbe vétele ellen tiltakozó horvátországi tüntetéseket.