Vesztegzár egy lázongó kínai faluban

2005.12.09. 12:55

Vesztegzár alá helyezték a kínai hatóságok azt a falut, amelyben állítólag véres erőszakkal vertek le egy tiltakozást kedden. A katonák a termőföldek kisajátítása miatt elégedetlenkedő falusiak közé lőttek, több embert megöltek. A rendőrök most a megmozdulás szervezőit hajszolják.

Vesztegzár alá helyeztek egy lázongó kínai falut, ahol a katonák belelőttek a tiltakozókba kedden. Szentanúk szerint állig felfegyverkezett rendőrök fogták gyűrűbe pénteken a Kuangtung (Guangdong) tartományban, Sanvej (Shanwei) közelében fekvő Tungcsout (Dongzhou), és végigjárják a falut, hogy begyűjtsék egy tiltakozó akció szervezőit.

A faluban ugyanis a hét eleje óta több, mint ezer falusi lakos követelt kártérítést a visszavett mezőgazdasági földterületekért. A falusiaktól egy erőmű építése miatt vették el - méltatlanul alacsony kárpótlásért cserébe - a termőföldeket, és ez szülte a tiltakozásokat. A helyiek azzal vádolják a regionális vezetőket, hogy a kárpótlásra szánt kormánypénzeket elsikkasztották.

A tüntetőkre kedden nyitott tüzet a katonaság, egyes források szerint nyolc, mások szerint húsz fegyvertelen embert öltek meg. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint az 1989-es pekingi diákmegmozdulás óta először fordult elő Kínában, hogy fegyvertelen tüntetőkre lőttek.

Kínában, ahol a föld állami tulajdon, egyre gyakoribbak a hasonló parasztmegmozdulások, a mezőgazdasági művelésből, a korábbi földhasználók jogait semmibe véve kivont és ipari létesítményeknek átadott területek miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK