"Végül is meg kellett történnie" - mondta Ante Gotovina horvát tábornok, amikor szerda éjszaka kattant a bilincs a kezén a tenerifei Bitacora nevű szálloda éttermében az El País szerint.

A spanyol napilap szombati számában részletesen beszámolva a történtekről megírta, hogy kilenc rendőrtiszt vette körbe az asztalt, ahol két vendég éppen végzett egy üveg Marques de Caceres márkájú borral. "Ante Gotovina?" - kérdezték. "Igen, én vagyok" - válaszolta a tábornok, aki meglepődve pillantott fel ausztrál barátjával egyetemben a vacsora fogyasztásából. A horvát sajtó szerint Jozo Grgic, egykori horvát emigráns társaságában vacsorázott, aki tíz éve tért vissza hazájába Ausztráliából.

Gotovina, aki jól ért, de törve beszél spanyolul, belenézett az egyik rendőrtiszt kezében lévő vidokamerába, és szinte mosolyogva azt mondta: "végül is meg kellett találniuk" - írta az El País. Kezét hátul keresztbe téve, hogy megbilincseljék, még megkérdezte, magára öltheti-e zakóját.

Gotovina nem tudta, de a letartóztatása előtti napon minden lépését figyelték. Három rendőr tartózkodott a szállodában, hogy figyelje mozgását, megtudja, van-e társa, visel-e fegyvert. A három rendőr szerda este az étterem vendégeiként a hozzá legközelebbi asztalnál foglalt helyet. A spanyol lap szerint a horvát tábornokot őrizetbe vevő ügynökök egyfajta megkönnyebbülést olvastak le a férfi arcáról.

Gotovina két hamis útlevél birtokában nyolc országban fordult meg, mielőtt letartóztatták a Kanári-szigeteken, ahol októberben már eltöltött két vagy három napot. A Kristijan Horvat és Stjepan Senicic neveket használta. Járt Tahitin, Chilében, Argentínában, Oroszországban, Kínában, Csehországban, Mauritániában és Mauritiuson. Az útlevelekből nem derül ki, mikor és hogyan érkezett Spanyolországba - írta az El País.

Forrás: EPA
Gotovina útban Hágába

Az információ előző Kanári-szigeteki tartózkodásáról a horvát hatóságokkal való többhónapos együttműködésnek köszönhető. A horvátok lehallgatták Gotovina telefonhívásait feleségének, egyik barátjának és egy bizonyos Hrovje Petrac üzletembernek, akit augusztusban vettek őrizetbe Görögországban, és aki állítólag anyagilag támogatta őt - értesült a spanyol lap.

A tábornok letartóztatásában fontos szerepet játszott az az űrlap, amelyet a Bitacora szállóba bejelentkezve töltött ki. Kristijan Horvat néven jelentkezett be saját születési dátumával és helyével. Őrizetbe vételekor 24 darab 500 eurós bankjegy volt nála, ezek a bankjegyek csak ritkán láthatók a mindennapokban, és csak azok az emberek használják, akik nagy értékű készpénzzel utaznak.

Az El País a nyomozókra hivatkozva tudni véli, hogy a tábornok nagyon vallásos személy lehet, mivel szállodai szobájában több rózsafüzért és Szűz Mária számos képét találták meg. A szobában volt még egy laptop, amelynek adattartalmát még vizsgálják. Az adatok kulcsfontosságúak lehetnek Gotovina utazgatásainak megállapításához, a vele kapcsolatban állók, illetve segítői nevének feltárásához.