Megkezdődtek az elnök- és parlamenti választások Chilében vasárnap.  Az elnöki tisztségre a szocialista Michelle Bacheletnek van a legnagyobb esélye. Megválasztása estén ő lenne az első nő a dél-amerikai ország élén.

Elnök- és parlamenti választások kezdődtek Chilében vasárnap. A mintegy 8,2 millió választó Ricardo Lagos államfő utódjáról dönt, és teljes egészében megújítja a kétkamarás parlament 120 tagú alsóházát. A szenátusban csak részleges változás lesz: a 38 szenátorból 18 marad, 20 mandátumról viszont most hoznak döntést a szavazók.

A legfrissebb felmérések szerint a szocialista Michelle Bachelet a szavazatok 40-46 százalékára számíthat. Bachelet személyében első ízben kerülhet nő a dél-amerikai ország élére. A milliárdos és volt szenátor Sebastián Pinera a mérsékelt, Joaquín Lavín volt santiagói főpolgármester pedig a konzervatív jobboldal jelöltjeként egyaránt a voksok 20-20 százalékában bízhat. Mivel az első fordulóban a győzelemhez legalább 50 százalék plusz egy szavazat szükséges, várhatóan második fordulóra lesz szükség.

Michelle Bachelet, aki a balközép koalíció jelöltje, rendkívül népszerű Chilében. A végzettségére nézve gyermekorvos Bachelet 2000 és 2002 között egészségügyi, majd 2002 és 2004 között védelmi miniszter volt. Ateista, hajadon és két apától három gyermeke van.