Több robbanás történt az egyik London közelében fekvő üzemanyagraktárban vasárnap. A robbanásokat nem terrorakció, hanem valószínűleg baleset okozta. A szerncsétlenségben közel negyvenen sérültek meg. Nagy-Britanniában ez az utóbbi évek egyik legsúlyosabb ipari katasztrófája.

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai ipari katasztrófája történt vasárnap reggel London közelében, a Luton repülőtértől nem messze, ahol felrobbant egy olajfinomító telep több olajtartálya. A robbanásban 39-en megsérültek, közülük többen súlyosan - írja a BBC.

A Londontól 50 kilométerre északra, Hemel Hemsptead mellett működő Buncefield finomítóban kora reggel, helyi idő szerint reggel hatkor történt az első robbanás, amelyet még kettő követett.

A robbanásokat több mint 100 kilométer távolságból, még Hollandiában is hallani lehetett, a légnyomás számos épületet megrongált, a házak falai megrepedtek, az ablakok betörtek.

A lángok 20-30 méter magasra csaptak fel, a füstfelhő Londonból is látható volt. Londontól északra, a Hertfordshire grófság területéről kétezer lakót kellett kiköltöztetni.

A Luton repülőtér közelsége miatt elterjedt az a hír, hogy repülőgép csapódott az üzemanyagraktárba. A rendőrség szóvivője ezt cáfolta, a BBC-nek elmondta: valószínűleg baleset történt.

A hatóságok a közeli M1-es autópályát, amely Londont köti össze Észak-Angliával mindkét irányban lezárták. A lutoni repülőtér forgalma azonban zavartalan volt, a füst nem érintette a légifolyosókat. A fővárostól 35 kilométerre északra fekvő repülőteret azonban az M1-es lezárása miatt Londonból gyakorlatilag nem lehetett megközelíteni.

A raktában 20 tartály gyulladt ki, amely összesen 13,5 millió liter üzemanyagot tartalmaz. A tűz oltásában 70 tűzoltó vesz részt. A Hemel Hempstead közelében található Buncefield üzemanyag raktár a brit olajvezeték-hálózat egyik nagy csomópontja, innen indul az üzemanyag Heathrow és Gatwick felé is.

A raktárt Total és a Texaco olajvállalatok működtetik, de használja azt a British Patrol és a Shell is. A robbanás után hírek szerint megugrott a benzinkutak forgalma Angliában, jóllehet a rendőrség külön közleményben szólította fel az autósokat, hogy kerüljék a pánikszerű felvásárlást, mert nem kell benzinhiánytól tartani.

A Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül három - Luton, Stansted és a világ legnagyobb nemzetközi forgalmát lebonyolító Heathrow - a vasárnap kitört tűzvész helyszínének húsz kilométeres körzetén belül helyezkedik el.

Mindhárom repülőtérre érkeznek járatok Budapestről. A sűrű olajfüstöt a szél dél-délnyugati irányba, Nyugat-London és a Heathrow felé sodorta, ezért itt a leszálló forgalomban kisebb késések voltak délután.

[origo]/MTI