Több tízezren tüntettek vasárnap Horvátországban a háborús bűnökkel vádolt tábornok, Ante Gotovina mellett. A tábornokot szerda este fogták el a Kanári-szigeteken.

Több tízezren tüntettek vasárnap Horvátországban a horvát függetlenség hősének tartott, a hágai Nemzetközi Törvényszék által háborús bűnökkel vádolt horvát tábornok, Ante Gotovina mellett.

A tábornokot szerda este fogták el a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken. Gotovina ellen az ENSZ-törvényszék 2001-ben emelt vádat, a tábornokot azzal gyanúsítják, hogy 150 szerb polgári személyt az ő parancsára gyilkoltak meg.

A dél-horvátországi Splitben tartott tüntetésen több tízezren vettek részt az 1991-95-ös szerb-horvát háború veteránjai szövetségének felhívására. A helyszínen tartózkodó újságírók a résztvevők számát százezerre becsülték. A tüntetők nagy része feketébe öltözött, nemzeti zászlókkal és Gotovina arcképével, "Hős, nem háborús bűnös" feliratú táblákkal vonult fel.

A tengerparti Zárában szombaton tüntetők ezrei gyűltek össze Gotovina ártatlanságát hangoztatva. Több ezren tüntettek Bosznia több városában is, ahol Gotovina szintén harcolt a balkáni háború idején.

A tüntetések erőszakos kimenetelétől tartva Ivo Sanader kormányfő pénteken tekintélyes vallási vezetőkkel találkozott, akik felszólították Gotovina támogatóit: békésen és méltóságteljesen tartsák meg tüntetéseiket.