Mind a hét vádpontban ártatlannak vallja magát Ante Gotovina volt horvát tábornok az ENSZ hágai törvényszékén kezdődött meghallgatásán.

Ártatlannak vallotta magát mind a hét vádpontban a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina, volt horvát tábornok az ENSZ hágai Nemzetközi Törvényszékén hétfőn kezdődött meghallgatásán. Az ellene felhozott hét vád, az emberiesség elleni bűnök, valamint a háborús bűnök kategóriájába tartozik.

A hazájában sokak által hősként tisztelt Gotovina - akit a spanyol hatóságok a múlt héten vettek őrizetbe a Kanári-szigeteken - a vádirat szerint irányítója volt olyan horvát katonai akcióknak az 1992 és 1995 közötti horvát-szerb háborúban, amelyekben horvátországi szerbeket űztek el otthonukból. A Knin központú közép-horvátországi Krajina visszafoglalására indított, Vihar nevű 1995-ös hadművelet után mintegy 150 szerb polgári személyt gyilkoltak meg az ő vezetése alatt.

A vádirat megállapítja, hogy a tábornok nem hozott meg minden szükséges intézkedést a gyilkosságok megelőzése érdekében, a tetteseket pedig nem vonta felelősségre. Az ellene felhozott hét vád közül három háborús bűnnek (emberölés, fosztogatás, garázdaság), négy pedig emberiesség elleni bűnnek minősül. Az utóbbiak között sorolták fel az emberek üldözését, deportálását, a velük való kegyetlenkedést.

Akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélheti Gotovinát a délszláv háborús bűnök kivizsgálására létrehozott törvényszék, noha erre eddig csak egy példa volt az NT történetében. Jim Landale, a törvényszék szóvivője elmondta, hogy a Gotovina elleni per kezdetét még nem tűzték ki, és hogy a vádlottnak lesz ideje felkészülni.