A népirtással, emberiesség elleni és háborús bűnökkel vádolt volt jugoszláv elnök, Slobodan Milosevic moszkvai kórházi ápolásának engedélyezésére kérte hétfőn az ügyében eljáró hágai Nemzetközi Törvényszéket.

Moszkvában szeretne gyógyulni a népirtással, emberiesség elleni és háborús bűnökkel vádolt volt jugoszláv elnök. Mivel a törvényszék amúgy is visszavonul téli szünetre, ez idő alatt zajló moszkvai gyógykezelése nem hátráltatná a per lefolyását - érvelt Milosevic.

A bírák nem válaszoltak azonnal az exelnök kérésére. Tájékoztatták: mivel egy ilyen kérés ideiglenes szabadlábra helyezés kérésével ér fel, írásban kell benyújtania. Mellékelnie kell a kérelemhez egy részletes orvosi szakvéleményt arról, hogy állapota valóban megkívánja-e a különleges kezelést egy moszkvai klinikán. Emellett a törvényszék megfelelő garanciákat is követel a vádlott visszatérésére.

A törvényszék szabályai szerint egy vádlott akkor helyezhető ideiglenesen szabadlábra, ha garanciát ad visszatérésére és arra is, hogy szabadlábon sem jelent veszélyt áldozataira vagy ügyének tanúira nézve. Az nincs egyértelműen rögzítve, milyen jellegű garanciákat fogadhat el a törvényszék.

A 64 éves Milosevic szívbetegségben és magas vérnyomásban szenved. Egészségi állapota miatt többször is elhalasztották immár negyedik éve folyó perének tárgyalásait.