A fővizsgáló hisz a titkos börtönökben

2005.12.13. 16:10

Az Európa Tanács vizsgálatai szerint egyre alaposabb a gyanú, hogy az amerikai hírszerzésnek, a CIA-nak voltak titkos börtönei Európában. Egy török ügyvéd pedig arról számolt be, hogy Törökországban 150 foglyot őrzött a CIA.

A vizsgálatok alapján megalapozottabbá vált a gyanú, hogy a CIA-nak voltak titkos börtönei az Európa Tanács tagállamainak területén - közölte kedden Párizsban Dick Marty, a svájci parlament tagja, akit a jogvédelemmel foglalkozó Európa Tanács (ET) megbízott a vizsgálat irányításával.

A vizsgálatok során az derült ki, hogy "egyes személyeket elraboltak és más országokba szállítottak minden jogi norma figyelmen kívül hagyásával". Valószínűleg bírói végzés nélkül tartottak fogva személyeket európai országokban - írta jelentésében a svájci ET-megbízott. Marty közölte azt is, egyelőre korai lenne megmondani, hogy az adott országok hatóságai együttműködtek-e ebben. Hozzátette: az Egyesült Államok tulajdonképpen soha nem is tagadta hivatalosan az ilyen állításokat.

Az Európai Unió egyelőre nem volt hajlandó vizsgálatot indítani, de az Európai Bizottság közölte, hogy felfüggesztenék annak a tagállamnak a vétójogát, amelyről bebizonyosodik, hogy a területén voltak ilyen börtönök. A világsajtóban Lengyelországot és az EU-hoz, a tervek szerint 2007-ben csatlakozó Romániát nevezték meg lehetséges helyszínként, az érdekelt hatóságok azonban tagadták ezt.

Állíttólagos CIA-börtönök Törökországban

Közben kedden egy török ügyvéd arról számolt be, hogy Törökországban működtek olyan titkos börtönök, amelyeket a CIA tartott fenn. A jogász állítása szerint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) közel 150 foglyot őrzött Törökország területén, a legtöbbjüket Isztambulban.

Az ügyvéd szerint Törökországon kívül Pakisztánban, Afganisztánban, Jordániában valamint Marokkóban hozott létre és tartott fenn a CIA titkos börtönöket. Az ügyvéd olyan foglyok tapasztalatai alapján számolt be a titkos börtönök létezéséről, akiket korábban ott őriztek, majd később elengedtek.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK