A néhány napja elfogott, háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina horvát tábornok ellen a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) által felhozott vádpontok némelyike elfogadhatatlan Zágráb számára - jelentette ki kedden Vesna Skare-Ozbolt, a délszláv ország igazságügy-minisztere.

A horvát kormány nem ért egyet nemrég elfogott Ante Gotovina ellen felhozott vádak mindegyikével. Az ország igazságügy-minisztere szerint az olyan kitételek, mint "bűnös vállalkozásban elkövetett cselekmények", vagy "etnikai tisztogatás" egyáltalán nem állják meg helyüket Gotovina esetében.

A horvát közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában a miniszter elmondta: a zágrábi kormány egy szakértői testületet bízott meg azzal, hogy érjék el a délszláv háborús bűnökben illetékes NT-nél a Gotovina elleni vádak módosítását.

"Horvátország harmadik félként valószínűleg részt fog venni a Gotovina elleni perben, mert mindezek történelmének felülvizsgálatát jelentik" - mutatott rá a miniszter. Gotovinát a hét végén fogták el Spanyolországban, és Hágában első kihallgatásán ártatlannak vallotta magát.

Az ellene készített vádirat szerint felelősség terheli azért, hogy a Vihar hadművelet idején a horvát erők legkevesebb 150 krajinai szerbet öltek meg, és több tízezer helyi lakost űztek el otthonából.