Bukarestben is tartanak a madárinfluenzától

2005.12.16. 12:22

Bukarestben is tartanak a madárinfluenza vírusának megjelenésétől, miután a napokban, a fővárossal szomszédos Calarasi megyében is kimutatták a vírus legveszélyesebb változatát - jelentette pénteken a román média. Az egészségügyi minisztérium megkérte Bukarest lakosságát, hogy kerüljék az érintkezést a szárnyasokkal.

A román egészségügyi hatóságok Bukarestet is riadókészültségbe helyezték, mivel a madárinfluenza-járvány az elmúlt napokban egyre közelebb került a fővároshoz, nemrég már a szomszédos Calarasi megyében is felütötte a fejét. A szakemberek rendőrök segítségével megpróbálnak mindent megtenni, hogy a vírus ne jusson el a városba. Közúti fertőtlenítő szűrőpontokat létesítettek a Bukarestbe vezető útvonalakon, valamint állatorvosokat rendeltek a Calarasi megyével határos településekre.

Az intézkedések sorában szerepel az is, hogy Bukarestben is megtiltják a házi szárnyasok kiengedését a környező tavakra. A híradások szerint a fővárosban, mintegy 30 ezer baromfit tenyésztenek. Az egészségügyi minisztérium felkérte a főváros lakosságát, hogy kerüljenek mindenfajta érintkezést a háziszárnyasokkal, a vándormadarakkal és lehetőleg ne utazzanak olyan településre, ahol korábban már felbukkant a madárvész. Nicolae Stefan, a bukaresti állat-egészségügyi és diagnosztikai intézet igazgatója megerősítette, hogy a nagy-britanniai járványügyi központban végzett vizsgálatok, újabb öt településről származó baromfikban mutatták ki a madárinfluenza erősen fertőző, emberre is veszélyes H5N1-es vírusát.

A Tulcea és Braila megyében felfedezett, fertőzött háziszárnyasokból vett mintákat, egy héttel ezelőtt küldték el Weybridge-be. A napokban Buzau megyében, Braiesti faluban azonosított gócpontról kiderült: ide olyan emberek vitték be a madárvész vírusát, akik a nyári hónapokban, fertőzöttnek nyilvánított településeken, többnyire baromfifarmokon dolgoztak.

Gheorghe Flutur mezőgazdasági miniszter megpróbálta megnyugtatni a bukarestieket. A miniszter egy sajtóértekezleten elmondta: a vidéki körzetek sokkal inkább ki vannak téve a veszélynek, mint a városok. Flutur emlékeztette hallgatóit, hogy eddig tizenhat településen számoltak fel fertőzési gócokat. 

A madarak valószínűleg azért változtatták meg vándorlási útvonalukat - útba ejtve Calarasi és Braila megyét -, mert a Duna-deltában, egyes csatornák vize befagyott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK