Kegyelmet kapott a volt lengyel belügyminiszter-helyettes

2005.12.16. 20:49

Kegyelmet adott pénteken Aleksander Kwasniewski leköszönő lengyel államfő Zbigniew Sobotka volt belügyminiszter-helyettesnek, akit korábban 3 és fél évi börtönre ítéltek a szervezett alvilággal való összejátszás miatt.

Sobotkát azzal vádolták, hogy két baloldali képviselővel együtt várható letartóztatásukról informált bűnszövetkezethez való tartozással gyanúsított vidéki önkormányzati tisztviselőket. A volt belügyminiszter-helyettest, aki végig ártatlanságát hangoztatta, végül titkos információk kiadása és rendőrök veszélyeztetése címén ítélték el. A starachowicei botrány néven elhíresült eset hozzájárult az előző parlamenti ciklusban kormányzó baloldal bukásához.

A hivatalából 10 nap múlva távozó Kwasniewski Sobotka büntetését egy évi felfüggesztett börtönre változtatta, de érvényben marad a közügyektől való, öt évre szóló eltiltása.

Az államfő szóvivője szerint Kwasniewski döntésekor figyelembe vette Sobotka korábbi érdemeit, emberiességi szempontok mellett. Ugyanakkor Zbigniew Ziobro, az új lengyel kormány igazságügy-minisztere bírálta a távozó elnök által adott kegyelmet. "Kwasniewski a törvény felett döntött, megtámadva a szimbolikus starachowicei ítéletet, amely reményt adott az embereknek, hogy a hatóságok nem állnak a törvény felett" - nyilatkozta.