Síita szövetség vezet az iraki választásokon

2005.12.16. 12:05

A síita konzervatív Egyesült Iraki Szövetség vezet az iraki parlamenti választásokon öt dél-iraki tartományban a pénteken ismertté vált nem hivatalos eredmények szerint. A részvételi valószínűleg meghaladta a 70 százalékot. A végleges eredmény december végére várható.

Az Abdel-Azíz Hakím vezette Iraki Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsa (SCIRI), Ibrahím Dzsaafari kormányfő pártja, az Iszlám Dava Párt és a Muktada asz-Szadr síita radikális hitszónokot támogató erők jelöltjeit is magában foglaló listára meg nem erősítetett közlések szerint Kerbela tartományban 85 százalék, Majszánban 86, an-Nedzsefben 80, al-Kádiszíjában 70, Bábilban pedig 70 százalék szavazott.

Az al-Manar televízió nem hivatalos eredményekre hivatkozó jelentése szerint a dél-iraki tartományokon kívül több közép-iraki tartományban is elsöprő arányban vezet a szövetség. A hivatalos végeredmény december végén, esetleg január elején hirdetik ki - közölte csütörtökön a választási bizottság.

Abdel-Azíz Hakím üdvözölte az irakiakat a "függetlenség felé vezető úton aratott fontos győzelem" alkalmából. Mint mondta, az általa vezetett pártszövetség programjához híven erős iraki államot kíván felépíteni, "amelyben a törvény és a társadalmi igazságosság uralkodik és szavatolják az emberi jogokat és a nők jogait".

A csütörtöki voksoláson a részvételi arány 70 százalék körül volt - közölte Farid Ajar, a választási bizottság elnöke. A januári parlamenti választásokon a szavazásra jogosultak 59 százaléka, míg az alkotmányról tartott októberi népszavazáson 63 százalékuk élt szavazati jogával. A részvételi arány növekedése a szunnita szavazók nagyobb aktivitásának köszönhető, akik januárban még bojkottálták az ideiglenes parlament megválasztására kiírt voksolást.

Az iraki választások tisztaságára felügyelő külföldi megfigyelők szervezete szerint a "választások általában a nemzetközi normáknak megfelelően zajlottak le". Az Iraki Választásokat Megfigyelő Nemzetközi Misszió iraki irodáitól, nemzetközi és hazai megfigyelőitől kapott első jelentések alapján kiadott közleményében ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy egyes régióban szavazócédulák hiánya miatt késve nyitottak a szavazóhelyiségek. A 2004-ben független választási bizottságokból és választási szakértőkből 2004-ben megalakult szervezet megdicsérte az iraki független választási bizottságot a "nehéz körülmények között kifejtett" tevékenységéért.

Az iraki választásokat számos nyugati ország üdvözölte, az Egyesült Államoktól Olaszországon át Ausztráliáig, csakúgy, mint Oroszország, míg az iraki háborút ellenző Franciaország és Németország, valamint a közép-keleti térség államai egyelőre nem kommentálták a szavazást.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK