Az Egyesült Államokban élő amerikai állampolgárok és külföldiek nemzetközi telefonhívásainak és elektronikus leveleinek bírói engedély nélküli lehallgatására, ellenőrzésére adott felhatalmazást George Bush amerikai elnök 2002-ben a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA) a The New York Times pénteki száma szerint. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter cáfolta, hogy az elnök átlépné a törvényesség határait, egyben hangsúlyozta, hogy hírszerzési ügyekről nem nyilatkozik.

A The New York Times tudomása szerint az elnök a terrorizmus elleni harc jegyében adott 2002. évi felhatalmazása óta az NSA bármely tetszőleges pillanatban átlag 500 egyesült államokbeli személy telefonját hallgatja le előzetes bírói hozzájárulás nélkül. 

Az NSA alapvető feladata a külföldi lehallgatás, elektronikus adatgyűjtés, belföldi tevékenysége a külképviseletek kommunikációjának a figyelésére korlátozódott, és bírósági engedélyt kellett beszereznie hozzá. A szupertitkos Nemzetbiztonsági Ügynökség, amelynek a központja a marylandi Fort Meade-ben van, külföldön az idő minden egyes pillanatában 5-7 ezer olyan személyt figyel meg, akinek a gyanú szerint köze lehet a terrorizmushoz.

Condoleezza Rice külügyminiszter egy pénteki tévényilatkozatában hangsúlyozta: "Az elnök törvényesen járt el minden intézkedésében, amelyet annak érdekében hozott meg, hogy megvédje az amerikai népet alkotmányos jogkörének a határain belül" - hangoztatta.

A The New York Times azt írta, hogy a cikkel egy teljes évet vártak a Fehér Ház afeletti aggodalma miatt, hogy közlése folyamatban lévő vizsgálatoknak okozhat kárt és óvatosságra intené a terroristákat. A lehallgatások egyes tisztségviselők szerint hasznosnak bizonyultak, több összeesküvést is lelepleztek, a New York-i Brooklyn-híd lerombolásán mesterkedő, bűnösségét 2003-ban elismerő Iyman Faris ohiói teherautósofőr is így bukott le.