Bush vállalta a felelősséget a lehallgatásokért

2005.12.17. 18:38

George Bush amerikai elnök szombati rádióbeszédében elismerte, hogy aláírt egy olyan rendeletet, amely lehetővé tette, hogy bírói felhatalmazás nélkül amerikai állampolgárokat és külföldieket hallgassanak le az Egyesült Államokban a terrorizmus elleni harc érdekében. Az elnök hangsúlyozta, hogy véleménye szerint a rendelet nem lépte át az alkotmányos kereteket.

"A terrortámadásokat követő hetekben az amerikai törvényeknek és az alkotmánynak megfelelően felhatalmaztam a Nemzetbiztonsági Ügynökséget, hogy ellenőrizze azoknak az embereknek a nemzetközi üzenetváltásait, akiknek ismert kapcsolatai vannak az al-Kaidával és más terrorszervezetekkel" - mondta George Bush amerikai elnök szombati rádióbeszédében, amelyet kivételesen a televíziók is sugároztak

A The New York Times pénteken számolt be arról, hogy az elnök 2002-ben rendeletben felhatalmazta a Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA) nemzetközi telefonhívások és elektronikus levelek bírói hozzájárulás nélküli ellenőrzésére.

A lap információja a kongresszusban felzúdulást váltott ki. A kormány először elzárkózott a hír megerősítésétől vagy cáfolatától. Condoleezza Rice külügyminiszter pénteken mindössze annyit mondott, hogy nemzetbiztonsági kérdésekről nem nyilatkozik, de a terrortámadások megelőzésére, az ország védelmében tett intézkedéseiben az elnök egyszer sem lépte át az alkotmányosság kereteit.

Bush szombati beszédében is hangsúlyozta, hogy rendelete az alkotmányosság talaján áll. Bírálta, hogy a rendelet létezését kiszivárogtatták a sajtónak, mivel ezzel a terroristák is tudomást szereztek arról, hogy lehallgathatják telefonjaikat, illetve elolvashatják elektronikus leveleiket. "Ez egy rendkívül titkos program, amely nemzetbiztonságunk védelmét szolgálja" - hangoztatta az elnök.

George Bush sürgette a terrorizmus elleni harc egyik fő eszközének tekintett, a hatóságoknak kibővített jogköröket biztosító Patriot törvény megújítását, amelyet a kongresszus a 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények után fogadott el, és a legfontosabb rendelkezéseinek a hatálya azonban az év végén lejár. A némileg módosított törvény megújítását a képviselőház megszavazta ugyan, a szenátusban azonban bírálói obstrukcióval akadályozzák elfogadását, mivel úgy ítélik meg, hogy a törvény nem ad elegendő garanciát a polgári szabadságjogok védelmére az esetleges visszaélésekkel szemben.

Bush elnök szerint ezek a szenátorok felelőtlen módon  Amerikai védelmét akadályozzák.  "A terrorizmus elleni háborúban egy pillanatra sem lehetünk meg a Patriot törvény nélkül" -  hangoztatta beszédében  Bush elnök.

Zömében demokrata párti szenátorok egy csoportja pénteken megakadályozta a vita lezárását. Az obstrukciónak a 100 tagú szenátusban csak 60 szavazattal lehet véget vetni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK