Iskolai vérengzést akadályozott meg a rendőrség egy kaliforniai középiskolában. Az időben lefülelt két kamasz az 1999-es columbine-i támadás mintájára készített elő merényletet a helyi középiskola ellen.

Lancaster város seriffjének pénteki közlése szerint egy 15 és egy 17 éves kamasz jövő év február 14-én, Valentin napján akart megtámadni egy helyi középiskolát. A merényletre készülőket egyik diáktársnőjük jelentette fel az iskola igazgató-helyettesénél, miután megfenyegették.

Egy házilag készült pokolgéppel akartak tervüket végrehajtani - vallotta be az egyik fiú letartóztatása után. Meg akartuk ölni az összes középiskolást, akik gúnyolódtak rajtunk, és utána öngyilkosságot követtünk volna el - mondta.

A házkutatás során a rendőrök megtalálták a pokolgép-készítés használati utasítását. Ezen kívül detonátorokat, gázálarcot és széndioxid-pasztillákat, sátánista rajzokat és anarchista dokumentumokat koboztak el. Megtalálták a columbine-i gyilkosok, a neonáci eszméket valló Eric Harris és Dylan Klebold fotóit is, akik 1999. április 20-án 12 diákot és egy tanárt öltek meg a Colorado állambeli Littleton iskolájában, majd önmagukkal is végeztek.

A Columbine-ügy nagy port vert fel annak idején az Egyesült Államokban és újraélesztette a szabad fegyverviselésről folyó vitát. Az esetről és hátteréről Michael Moore készített híressé vált dokumentumfilmet Kóla, suska, sült krumpli (Bowling For Columbine) címmel.