Vizsgálatot indított a svájci igazságszolgáltatás annak kiderítésére, hogy használta-e az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) az ország légterét, illetve repülőtereit titkos fogolyszállításokhoz - jelentette be szombaton a berni szövetségi államügyészség.

A berni szövetségi államügyészség szóvivője szerint fennáll "annak alapos gyanúja, hogy svájci területen egy idegen ország jogsértő tevékenységet" folytatott. Az államügyészség az elmúlt három hétben arra keresett választ, hogy használta-e az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) Svájc felségterületét titkos fogolyszállításokhoz. A kérdésre a berni parlament is választ vár a kormánytól, a következő hetekben parlamenti vizsgálóbizottságot hoznak létre az ügy felderítésére.

November végén a svájci kormány hivatalosan érdeklődött Washingtonnál 27, 2003-as, illetve 2004-es repülőjárat ügyében. Berni közlések szerint a kérdésekre még nem érkezett válasz.

A CIA fogolyszállításai megsértették az ország semlegességét - állítja Dick Marty svájci parlamenti képviselő, az Európa Tanácsnak (ET) az állítólagos titkos CIA-járatok és -börtönök ügyében kinevezett egyik különleges jelentéstevője. A politikus az egyik svájci
lapnak adott interjújában bírálta a kormányt, mert szerinte nem tesz eleget a titkosszolgálati ügy felderítésére.