Szíriát okolja az ENSZ-megbízott a Haríri-merényletért

2005.12.17. 19:58

Szíria állt a Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnök elleni merénylet hátterében - jelentette ki szombaton az illetékes ENSZ-megbízott, Detlev Mehlis. Ez volt az első alkalom, hogy Mehlis egyértelműen Szíriát vádolta.

A Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnök halála ügyében vizsgálódó ENSZ-megbízott, Detlev Mehlis biztos abban, hogy Szíria állt a politikus ellen elkövetett merénylet hátterében.  Mehlis a londoni székhelyű as-Sark al-Auszat szaúdi napilapnak nyilatkozott erről.

A szombaton megjelent interjúban Mehlis először vádolta egyértelműen Szíriát azzal, hogy felelősség terheli a politikus februárban bekövetkezett haláláért. Mikor megkérdezték tőle, hogy határozottan meg van-e győződve arról, hogy Szíria áll a Haríri-gyilkosság hátterében, Mehlis azt felelte: "igen". Egy másik kérdésre, miszerint közvetlenül Bassár el-Aszad jelenlegi miniszterelnök kormányát vádolja-e, azt válaszolta: "Mondjuk úgy, hogy a szíriai hatóságokat".

A német ügyész emellett azt is elmondta, hogy összefüggést lát egy Szíria-ellenes libanoni politikus-újságíró eheti meggyilkolása és a Libanont a Haríri-merénylet óta megrázó robbantássorozat között.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK