Engedélyezni fogja falai között a "segített öngyilkosságot" egy svájci kórház, amely az országban elsőként döntött így. A beteg önmagának adhatja be a halálos gyógyszert.

A Lausanne-i Vaud Egyetemi Kórházi Központ (CHUV) vasárnap - megerősítve egy előző napi sajtóhírt - bejelentette: a jövőben engedélyezni fogja, hogy egy erre a célra létrejött szervezet, az Exit a falai között segítséget nyújtson gyógyíthatatlan betegeknek az öngyilkosságban. A gyakorlat már engedélyezett számos más típusú létesítményben, illetve a betegek otthonában, de a CHUV az első kórház, amely megnyitja kapuit az Exit előtt - mutatott rá Alberto Crespo, a kórház jogi és etikai kérdésekben felelős munkatársa.

A kórház hangsúlyozta, hogy a lehetőség kizárólag azok számára nyílik meg, akiket már a kórházban ápolnak, és akik nem tudnak otthonukba távozni. A betegnek önmagának kell beadnia a halálos adag gyógyszert. Továbbra sem fogadnak olyan betegeket, akik azzal a céllal érkeznek a kórházba, hogy ott vessenek véget életüknek, és a kórház orvosai továbbra sem vesznek részt eutanáziában.

Számos halálos betegségben szenvedő ember utazik azért Svájca, hogy - élve a helyi liberális szabályozással - ott kövessen el öngyilkosságot. Az eutanázia - amikor orvosa adja be a gyógyíthatatlan betegnek az életét megrövidítő vagy halálos szert, illetve amikor megvonja a létfenntartó kezelést - tiltott Svájcban.