Legalább három ember halálát okozta az erős havazás a hét végén Japánban, számos légijáratot töröltek. A meteorológiai előrejelzések szerint a zord időjárás várhatóan tovább tart.

Az egyik férfi vasárnap vesztette életét, miután autója a jeges úton megcsúszott és egy lámpaoszlopnak csapódott a délnyugati Kagava prefektúrában. Egy 89 éves idős férfit az északnyugati Niigata prefektúrában másfél méteres hó temetett be háza közelében. Péntek este óta keresték, végül vasárnap leltek rá holttestére. A harmadik, egy 67 éves férfi, a nyugati Fukui prefektúrában halt meg: leesett háza tetejéről, miközben a havat próbálta lesöpörni.

A szigetország nagy részén beköszöntött hideghullám miatt a Japan Airlines légitársaság 48 járatát törölte vasárnap, az All Nippon Airlines és két kisebb társaság pedig további ötvenet. A kelet-japáni vasúttársaság szintén törölt több éjszakai járatot, amely Tokiót köti össze a fő japán sziget nyugati parti nagyvárosaival.

A japán meteorológiai intézet előrejelzése szerint hétfőn akár egyméternyi hó is hullhat északnyugaton, s az ország északi és nyugati részén erős szelek és a partvidéken magas hullámok várhatók. A szokatlanul nagy hideg és erős havazás csaknem egy hete a legfőbb hír a japán médiában.

A Japánban gondokat okozó erős ciklon vasárnap a szigetországtól északra fekvő oroszországi Szahalinra is átterjedt. A szigetet a havazás és a 130 kilométeres széllökésekkel járó erős szél elzárta a külvilágtól - mind a tengeri, mind a légi közlekedés szünetel. Az előrejelzések szerint a következő 24 órában tovább romlik az időjárás, a Tatár-szorosban és az Ohotszki-tenger déli részén 6-8 méter magas hullámok várhatók. A hajókat a kikötőkből a nyílt vízre vezényelték, ahol nagyobb biztonságban vannak.