Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő holokauszttagadása tudományos vita tárgya, és a Nyugatnak türelmesebbnek kellene lennie az ő nézetei iránt - jelentette ki vasárnap, szokásos heti sajtóértekezletén Hamíd Reza Aszefi iráni külügyi szóvivő.

Ahmadinezsád nemrég mítosznak nevezte a holokausztot, és azt javasolta, hogy Izraelt telepítsék át Németországba, Ausztriába vagy máshová -Alaszkát is említette egyebek közt. Szavai nagy nemzetközi felháborodást keltettek, és veszélyeztetik az Európai Uniót képviselő országokkal folytatott tárgyalásokat Teherán nukleáris programjáról.

"Amit az elnök mondott, az elméleti, tudományos kérdés. A Nyugat reagálása azt mutatja, hogy továbbra is gondolkodás nélkül támogatja a cionistákat - hangoztatta Aszefi. - A nyugatiak hozzászoktak a monológhoz, pedig meg kellene tanulniuk, hogy meghallgassák mások nézeteit, még ha azok nem tetszenek is nekik."

Az iráni elnök korábban, októberben olyan kijelentéseket is tett, hogy Izrael "rákos daganat", amelyet "le kell törölni a térképről".

Az Európai Unió szombati nyilatkozatában teljesen elfogadhatatlannak nevezte Ahmadinezsád holokauszttagadó és Izrael elpusztítására felszólító kijelentéseit, a washingtoni Fehér Ház pedig felháborítónak mondta azokat. A teheráni külügyi szóvivő vasárnapi sajtóértekezletén elítélte, "érzelmi alapúnak és logikátlannak" minősítette az elnöke szavait érő nemzetközi bírálatokat. Szerinte "az Európai Unió nyilatkozata nem a nemzetközi diplomáciai normákon alapul".